Är Alfons sexistisk?

I ett tidigare inlägg har  vi skrivit om hur man  gör för att bjuda in till en riktig biofest, någonting som är mycket poplärt bland de mindre barnen. I inlägget tipsade vi om att man kunde se den då nya filmen Alfons och Pappa Åberg samt att man för göra festen ännu festligare även ska klä ut sig till karaktärerna i filmen. Och visst är väl det en rolig idé, det står vi fast vid – men nu har det uppdagats att filmen i fråga kan vara sexistisk varpå vi självklart backar vid  vårt förslag för att undersöka frågan vidare.

Den anklagade filmen lyftes i samband med att journalisten, krönikören och debattören Joakim Lamotte i sin blogg skrev om sin upplevelse efter att ha sett filmen på bio med sin dotter. I inlägget skriver han att hans dotter drabbades av sexism i Alfons Åberg då  filmen förlöjligar flickor genom att säga att killar inte kan leka med flickor eftersom de ändå bara kan leka två och två, kammar varandras hår, är tramsiga och fega. Detta är även sant, det är någonting man säger i filmen – även om det mest troligt inte är vad författaren menade. Själva sensmoralen i filmen är snarare tvärtom, att man lyfter tjejer eftersom Alfons kommer att leka med Milla trots allt ovan. Men Joakim menar även på att det är det som är problemet, för barnen ska inte ens behöva tänka kring kön. Så här säger Joakim:barn som leker

”Det enda min treåriga dotter kommer minnas från filmen är att hon inte duger till att leka med pojkar på grund av sitt kön”

Och visst kan man förstå Joakims poäng, det här är ingenting barnen bör uppmärksammas på. Vill du veta vidare hur hela har debatterats rekommenderar vi att läsa Gunilla Bergström, författaren bakom Alfons, reaktion på kritiken i Göteborgs Posten här.