Nedladdning och annat icke önskvärt

Det är inte alltid som medborgare beter sig som makthavarna vill på internet. Det gäller inte bara länder som Iran och Egypten, det gäller även demokratiska stater. De demokratiskt valda ledarna brukar dock inte ha lika långtgående krav på inskränkningar av friheten på internet, men visst har de sina synpunkter, och visst gör de försök att komma till rätta med beteenden de inte uppskattar.

Subversiv dator

Film, musik och spel

Två exempel på sådant som de som bestämmer inte uppskattar är nedladdning av film och musik, samt spel om pengar på nätet. Nedladdningen av musik har man delvis kommit till rätta med genom tjänster som Spotify, som gör det enklare att lyssna på musik lagligt än att ladda ner den på olaglig väg. När det gäller film har man dock inte kommit lika långt. Det finns en tjänst som heter Voddler, som är ett slags ”Spotify för film”, men trots rejäla investeringar har tjänsten inte fått luft under vingarna.
Bättre har det gått för Spotify och andra liknande tjänster, som norska Wimp och amerikanska Rhapsody. Ingen av dessa går dock att använda i hela världen, vilket är en klar nackdel. Det återstår att se om någon av dessa kommer att få en klar ledning.

Sedan är det frågan om spel på nätet, alltså poker och casino online. Här vill myndigheterna i många länder, däribland Sverige, styra över spelandet till de statliga bolagen. Av denna anledning erbjuder bl.a. Svenska Spel poker på nätet. Spelarna väljer dock ofta spelbolagen, som är baserade utomlands, istället. Kanske är det högre vinster som lockar.