Ordna en hemmabiograf

Bor du stort? Älskar du film? Låt oss ge dig en strålande idé: hemmabio. 13583927-stormtrooperHemmabio är någonting som blir allt vanligare i och med att det blir dyrare att gå på bio samt i och med att tekniken gör att vi kan få samma kvalitet i hemmet.

Är ni till exempel två personer som bor tillsammans i en trea har ni mest troligt ett rum över. Det är perfekt att göra om till en biograf, allt ni egentligen behöver är en projektor, en hylla med förvaring för filmerna, och en skön soffa att sitta på. Sedan kan ni se på filmerna själva, även fast ni kanske får vänta lite innan ni kan se de senaste filmerna eftersom nerladdade filmer inte fungerar med en projektor. Man kan ju även gå längre med sin hemmabio. Inspireras till exempel av dessa hemmabiografer med Star Wars tema. Ingen har väl missat att den nya Star Wars filmen kom i december och många var det som såg den, både hemma och på bio. Sen kanske inte alla har råd eller möjlighet att göra det så extraordinärt som dessa biografer, men en måste ju inte gå så långt heller. Det kan räcka med en större skärm, bra högtalare och en skön soffa.  

Fler föredrar film hemma

En hemmabio är i alla fall någonting som rekommenderas om du inte tycker om att gå på bio, någonting som faktiskt ganska många inte tycker är trevligt. Främst beror det på att det kostar mycket, men även saker som att det pratas i bakgrunden, att folk glömmer att stänga av sina mobiltelefoner och att smaskar godis och popcorn högt och ljudligt. Samtidigt är det ju någonting av en upplevelse, att man ser tillsammans. Men som den kommande filmen ”The Swedish Theory of Love” menar på, är ju svenskarna ett ensamt folk och då är det klart att bio inte är det som lockar mest.

En annan tydlig orsak till att biografer inte längre lockar lika mycket är ju den digitala utvecklingen. Förr var biografen det ända sättet att se film, sedan kom tv:n och gav lite alternativ (även om bion gav bättre kvalitet) och numera konkurrerar bion med internet, där filmer kan laddas ner helt gratis (nåväl, olagligt men ändå). Det biografen har att erbjuda som vi själva inte kan få gratis är att filmen ses tillsammans med andra samt att det är en stor skärm. Dock kan man ju se på en stor skärm hemma, om man bor stort.

Tre filmer som måste ses 2016:

  • The Swedish Theory of love
  • The Hateful Eight
  • Joy