Spel och film, en perfekt kombination

Spänningen är olidlig, vad döljer bakom dem där korten och kommer de att vara högre än vår huvudrollsinnehavare? Eller ännu mer spännande, höga insatser på spel, allt hänger på huvudrollsinnehavarens kort och att de är bättre och högre än boven i dramat. Vad talar man om här om inte en film med inslag av pokerspel? Den perfekta blandningen är en bra biofilm med inslag av poker och spel.

Pokerspel har länge varit ett inslag i många storfilmer, antingen som huvudämnet i filmen eller som en fin liten biroll. Det symboliserar oftast samma sak, spel om pengar, stora vinster eller stora förluster. Filmer är uppbyggda på det viset att dels spela på kontraster och stereotyper, allt för att få publiken att känna igen sig eller relatera till ämnet. De som spelat poker i verkliga livet, exempelvis via Pokerstarsvet att det inte är lika mycket drama runt pokerspelet som det framställs i filmer. Dock har detta inte avskräckt personer ifrån att spela poker och i och med att en boom av pokerfilmer kom så ökade också pokern i popularitet.

Filmgenres som lockar mest

västernfilm med clint eastwoodDet är inte i varje genre som pokerspel är lika framträdande i som vissa andra, de genres som pokerspel är mest populära att stoppa in är:

  • Action, att spela poker kan vara actionfyllt och ger en stor spänning, därför är det inte så konstigt att denna genre är den som oftast innehåller pokerspel.
  • Västern, vilda västern är klassisk filmgenre som helt öppnade portarna för pokerspelet, det spel som härstammar från USA som Texas Holdem var ett populärt spel för dåtidens cowboys men också de på film.
  • Komedier är inte alls en lika vanlig scen för poker men det finns klara undantag som ”The Grand” med Woody Harrelson.

Det finns även filmgenres som är nästintill helt befriade ifrån poker, vissa mer än andra:

  • Science fiction är den genre som inte alls innehåller något pokerspel, om det är poker inblandat så handlar det oftast om tidsfördriv för personer på rymdfarkosten.
  • Romantik, inte mycket romantik finns i pokerspelet tyvärr, romantiska scener är en annan femma och dessa kan man hitta några av i exempelvis Bondfilmer.